Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen van maart 2023 aan de slag zijn gegaan in het Drents Parlement? Elke week stellen twee Statenleden zich aan u voor. Vandaag is dat Sonja Hilgenga-van Dam van het CDA.
Waarom zit je in de politiek?
Politiek is voor veel mensen een ver van hun bedshow. moeilijke woorden, voor elk ingewikkeld begrip een afkorting, abstracte visies, zo doen we in BV Nederland er alles aan om afstand te maken tussen besluitvormende mensen en de gewone man of vrouw. Ik hou ervan politiek begrijpelijk te maken. Ja, dit gaat ook echt over uw achtertuin en over de landbouwgrond naast uw wijk. Politiek gaat over ons allemaal. Wat willen we behouden in Drenthe en hoe moeten we dat regelen. Het gaat om mooie tradities zoals carbid schieten maar ook om het behouden van ons mooie landschap en om te zorgen dat het niet alleen nu fijn wonen is in Drenthe maar dat we dat ook goed regelen voor in de toekomst. Ik gun mijn eigen vijf kinderen en alle andere opgroeiende kinderen ook een Drenthe dat vitaal is en voldoende werkgelegenheid heeft. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we ervoor zorgen dat Drenthe beter op de kaart komt in Den Haag. We hebben echt meer middelen nodig voor goede openbaar vervoer, cultuur en de zorg. Nederland lijkt soms op te houden bij Zwolle. Daar erger ik mij aan.
Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?
Voor mij is dat maar kort omdat ik in juni 2023 ben begonnen als Statenlid. Het voelt nog wat onwennig. Inwerken, mores leren kennen en in contact komen met andere statenleden. Ik werk het beste als ik in verbinding sta met anderen, dus veel netwerken, daar ben ik nu veel mee bezig. Het team CDA voelt als een warm bad. Dat is in ieder geval een stevige motivatie om aan de slag te gaan in de komende tijd.
Waar ga je je de komende jaren hard voor maken?
Ik heb veel zorg over de sector zorg. Dat is niet een thema dat vanzelfsprekend op de agenda staat bij Provinciale Staten. Wij moeten ons er wel degelijk druk overmaken. Provinciale Staten gaat over een vitale leefomgeving en daar hoort bereikbare zorg bij. Daarom heb ik mij ook veel ingezet voor het behoud van de kinderhartchirurgie in Groningen. Maar het gaat om meer. Wanneer ik hoor dat de thuiszorg vanwege de afstanden bepaalde patiënten weigert in het buitengebied dan denk ik echt dat we goed moeten kijken naar de manier waarop we in Drenthe werken aan toekomstbestendige zorg. Er moet ruimte blijven voor het persoonlijke contact en dat is nu al moeilijk terwijl de vergrijzing nog niet op zijn top is. Op dit moment hoor ik ook veel zorgen over de bereikbaarheid van middelbare scholen met het openbaar vervoer. Bij een vitaal platteland zorg je dat dit voor jongeren goed geregeld is. Zij zijn de toekomst van Drenthe. Daarnaast hebben inwoners veel zorgen over de impact van het Drents programma landelijk gebied. Ik wil graag dat inwoners nauw betrokken worden bij de plannen die gaan over de inrichting van hun leefomgeving. Binnen mijn fractie heb ik de portefeuille Openbaar Vervoer, Natuur en Landbouw en de Sociale Agenda.
Waarom deze schep?
Als ondernemer ben ik altijd een tikje ongeduldig en zet ik het liefst meteen een spa in de grond om aan de slag te gaan om Drenthe steeds een beetje mooier te maken. Helaas weet ik door mijn politieke ervaring dat je soms veel geduld moet hebben en dat te hard lopen ook brokken kan opleveren. Dat uitleggen aan inwoners doe ik graag. Juist in gesprek blijven hierover voorkomt dat politiek op afstand raakt van inwoners.
Over mijzelf:
Ik ben getrouwd en heb 5 kinderen om voor te zorgen waarvan twee pleegkinderen. Naast het Statenwerk, werk ik als vastgoedbeheerder en ben ik eigenaar van een aantal kinderopvangbedrijven. Ik woon in het prachtige Eext op een oude boerderij. Daar woon ik nog maar 16 jaar in Drenthe. Ik ben veel verhuisd door heel Nederland. Toch voel ik mij hier voor het eerst echt thuis.