Op woensdag 12 februari organiseerde het Drents parlement de derde editie van Drenthe in Debat. Deze keer stond het debat in het teken van vrijheid in Drenthe. Wat betekent vrijheid voor jou? Het debat vond plaats in De Nieuwe Kolk in Assen.
Vrijheid in Drenthe
Dit jaar herdenken we de oorlog en vieren we 75 jaar vrijheid. In de hele provincie worden activiteiten georganiseerd om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen. En we vieren dat we sindsdien in vrijheid leven.
Met Drenthe in Debat zijn we in gesprek gegaan over de hedendaagse vrijheid in Drenthe. Kan iedereen zich vrij voelen anno 2020? Of ben je beperkter in je vrijheid als je bijvoorbeeld laaggeletterd bent of in armoede leeft?
Stellingen
Zo'n 130 mensen kwamen op 12 februari naar De Nieuwe Kolk om mee te debatteren. Met behulp van hun telefoon werd aan hen gevraagd antwoord te geven op de volgende zes stellingen:
- Alle inwoners in Drenthe kunnen in vrijheid zichzelf zijn.
- Alle oorlogsmusea en herinneringsplekken moeten gratis toegankelijk worden.
- Op het platteland ben je vrijer dan in de stad.
- Vrijheid is ook: sport betaalbaar maken voor alle kinderen.
- Er zitten geen grenzen aan vrijheid van meningsuiting.
- Bibliotheken zijn door de digitalisering overbodig geworden.
Onder leiding van Judith Regendorp (RTV Drenthe) en Nick Schoemaker (Nederlands Debat Instituut) is gedebatteerd over de stellingen waarover de meeste verdeeldheid bestond. Dat waren de drie eerstgenoemde stellingen. Dit leidde tot open en persoonlijke gesprekken over soms gevoelige onderwerpen. "Interessante en inspirende avond met @Drentsparlement. Mooi opgezet." (Wemmie op Instagram)
Het debat is hieronder terug te kijken: