Op 15 februari heeft de fractie van de VVD ragen gesteld over het Pauperparadijs.
"In het Dagblad van het Noorden van zaterdag 12 februari 2022 is te lezen dat het openlucht spektakelstuk 'Het Pauperparadijs' deze zomer niet in Veenhuizen opgevoerd kan worden vanwege de stikstofdepositie. Veenhuizen ligt dichtbij het Natura 2000-gebied Het Fochteloërveen. Het gaat om 0,01 mol per hectare, veroorzaakt door het verkeer en een aggregaat. Voor de vergunning moet dat 0,0 mol zijn. Het artikel insinueert dat de provincie niet voldoende in het werk heeft gesteld om samen met de productie naar oplossingen te zoeken. Daardoor voelde deze zich naar eigen zeggen genoodzaakt om de stekker uit het project te trekken. Deze culturele ondernemers hebben de afgelopen jaren nauwelijks steun van de overheid gekregen en moesten hun eigen broek ophouden. Nu eindelijk de coronacrisis ten einde loopt en evenementen weer opgestart kunnen worden, worden ze naar eigen zeggen gegijzeld door onduidelijke en onredelijke regelgeving. Een voorbeeld: Het gevangenismuseum heeft een vergunning om dagelijks 1000 bezoekers te trekken en heeft daar ook de faciliteiten voor, zoals een parkeerplaats. Maar de productie van Het Pauperparadijs moet voor exact dezelfde locatie een aparte evenementenvergunning aanvragen en die wordt nu geweigerd. Terwijl er al heel veel tijd (2 jaar) en geld (meer dan een ton) in de voorbereiding is gaan zitten. De energievoorziening kan emissieloos worden gemaakt, zo is door de initiatiefnemers onderzocht, maar het inzetten van 50 elektrische pendelbussen kost 2 miljoen euro. Dat is net zoveel als de gehele productie. Ook een verplaatsing van het stuk is geen optie, omdat ook daar weer vergunningen moeten worden aangevraagd en het stuk opgevoerd moet worden op de plek waar het zich heeft afgespeeld. Daarnaast profiteert deze regio enorm van de bezoekers en alle spin off. Na diverse gesprekken weten wij dat deze casus niet op zichzelf staat, maar exemplarisch is voor nog veel meer evenementen die binnenkort door stikstofdepositie van de agenda moeten worden gehaald. Ook andere maatschappelijk zeer wenselijke ontwikkelingen als extra woningbouw worden vanwege stikstofdepositie tegengehouden. De situatie rond het Pauperparadijs staat symbool voor het compleet platleggen van de maatschappij. En dat baart ons ernstig zorgen. Vandaar onze onderstaande vragen.
- Theatermakers zijn geen stikstofdeskundigen. Heeft de provincie er derhalve alles aan gedaan om de initiatiefnemers van Het Pauperparadijs bij de hand te nemen en handvatten te bieden bij het zoeken naar manieren om het evenement aan te passen zodat het wel door kan gaan?
- Is het college voornemens om op zeer korte termijn de gesprekken met de initiatiefnemers te hervatten om zo tot een oplossing te komen?
- Denkt het college bij deze oplossingen onder meer aan de provinciale stikstofbank, het opkopen van stikstofrechten voor evenementen, het gebruikmaken van de bestaande vergunning van het Gevangenismuseum of eventueel extra financiële ondersteuning? Of ziet zij andere mogelijkheden?
- Zijn er nu al andere evenementen, voorstellingen of activiteiten bekend waar de onduidelijke regels omtrent de stikstofcrisis 'roet in het eten' dreigen te gooien? Wat gaat het college hier aan doen?
- Deelt het college van GS onze zorgen dat de wijze waarop de stikstofcrisis zich ontwikkelt in Nederland een verlammende werking heeft op onze maatschappij? Welke mogelijkheden ziet de provincie om vanuit haar rol de gevolgen hiervan te verzachten c.q. in goede banen te leiden?
Namens de VVD fractie,
Annigje Udinga"