Volt: "Mestoverschot in Drenthe

Gepubliceerd op: 23 juli 2024 12:07

Op 23 juli zijn vragen binnengekomen van Volt over 'mestoverschot in Drenthe'.

"Binnen het Nationaal Park Drentsche Aa (NPDA) is vorig jaar het project 'Transitie naar Natuurinclusieve Landbouw en Bio-economie' uitgevoerd door CLM Onderzoek en Advies, in opdracht van 'Agrarische Natuur Drenthe', en mede gefinancierd door de provincie Drenthe. In december 2023 is de eindrapportage gepubliceerd (CLM-publicatienummer 1181).

De fractie van Volt gaat ervan uit dat het college kennis heeft genomen van het genoemde rapport. Volt vindt dat de resultaten van dit onderzoek een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de opgaven die er liggen in het NPDA in het bijzonder en in het algemeen voor de gehele provincie Drenthe.

  • Is het college het hier mee eens en gaat het college de resultaten van dit onderzoek daadwerkelijk gebruiken? Zo ja, op welke manier?

Veel agrarische bedrijven zetten, met vallen en opstaan, in op Natuurinclusieve Landbouw (NIL) waarbij niet alle hindernissen zijn weggenomen.

  • Hoe gaat het college deze bedrijven hierbij helpen?

Zowel agrariërs als TBO's ondervonden problemen bij het verkrijgen van vrijstellingen voor experimenten, ondanks dat Noord-Nederland is aangewezen als experimenteergebied.

  • Is dit bekend bij het college en wil het college hierin bemiddelen?

Er is een veel grotere belangstelling voor deelname aan het ANLb dan mogelijk is. Een ruimere openstelling van ANLb door het Rijk en provincie kan NIL stimuleren.

  • Wil het college meewerken aan een ruimere openstelling van het ANlb?

Er is nog veel onzekerheid over hoe NIL en een duurzaam verdienmodel kunnen samengaan.

  • Wat zijn de mogelijkheden voor de provincie Drenthe om hierin mee te bewegen?

Agrariërs hebben behoefte aan een duidelijke visie, heldere gebiedsdoelen en een betere samenwerking met gebiedspartijen.

  • Kan en wil het college hier een nog sterkere en meer leidende rol in spelen?

Namens de fractie van Volt,
Marloes Kramer-Hammenga

"