SP: "Convenant Nedersaksisch"

Gepubliceerd op: 25 maart 2025 14:03

Op 25 maart heeft de fractie van de SP vragen gesteld over het convenant Nedersaksisch. 

"Het convenant Nedersaksisch werd in 2018 gesloten met de belofte dat binnen twee jaar een evaluatie zou plaatsvinden. Inmiddels is het 2025, en een degelijke evaluatie is nog steeds niet uitgevoerd. Daarnaast stelt de Raad van Europa dat Nederland onvoldoende doet om het Nedersaksisch te bevorderen, met name in het onderwijs. Op 22 mei 2023 is een motie van GroenLinks aangenomen, die opriep tot stimulering van onderwijs in streektalen. Deze motie verzocht de regering om, in overleg met wetenschappers en samen met provincies, zich in te zetten voor onderwijs in andere streektalen.
De provincie staat aan de lat voor de uitvoering van deze motie en het convenant. In dit licht wil de SP graag de volgende vragen beantwoord zien:

  • Waarom is de in 2018 beloofde evaluatie van het convenant Nedersaksisch nog steeds niet uitgevoerd?
  • Welke concrete stappen heeft de provincie Drenthe gezet om deze evaluatie te realiseren.
  • Klopt het dat het Ministerie van BZK recent aan convenantpartners heeft laten weten dat de evaluatie een verantwoordelijkheid van de decentrale overheden is? Wat betekent dit voor de rol van Drenthe?
  • Hoe beoordeelt het college de kritiek van de Raad van Europa dat Nederland onvoldoende doet om het Nedersaksisch in het onderwijs te bevorderen? Welke stappen gaat de provincie nemen om verbetering af te dwingen?
  • In 2023 heeft het Rijk €75.000 vrijgemaakt voor het Nedersaksisch, mede naar aanleiding van een motie van GroenLinks over streektalen in het onderwijs. Hoeveel van dit bedrag is naar Drenthe gegaan en waaraan is het besteed?
  • Klopt het dat de convenantpartners binnenkort met OCW in overleg gaan over de rol van de Rijksoverheid bij het voldoen aan verdragsverplichtingen omtrent onderwijs in streektalen? Wat wordt de inzet van de provincie Drenthe in dit overleg?
  • In het verleden is gepleit voor erkenning van het Nedersaksisch onder deel 3 van het Europees Handvest voor regionale en minderheidstalen. Waarom is dit tegengehouden en acht het college het wenselijk dat Drenthe zich alsnog voor deze erkenning inspant?
  • Wat is de houding van het college van Gedeputeerde Staten ten opzichte van erkenning van het Nedersaksisch onder deel 3 van het Europees Handvest?

Namens de fractie van de SP,
Simon Zandvliet