Op 23 juli zijn vragen van de fractie van Volt binnengekomen over 'vasthouden van water'.
"Mede door onze contacten bij het Waterschap Hunze en Aa's en de excursie door de Polders Oosterland en Lappenvoort hebben wij inzicht gekregen in de noodbergingsgebieden van de provincie Drenthe. Maar wat zijn de maatregelen die nodig zijn om verdroging tegen te gaan. Het is voor Volt onduidelijk hoe wij binnen Drenthe het water langer vast kunnen houden.
Het herstellen van de beekdalen is noodzakelijk voor het langer vasthouden van water.
- Wat is de stand van zaken en de planning voor wat betreft het herstel van de beekdalen?
Herstel van beekdalen, alleen, zal niet voldoende zijn om verdroging tegen te gaan.
- Is het college het hiermee eens?
Op het symposium 'Omgaan met klimaatverandering: water en bodem sturend' met het motto 'Water kent (geen) grenzen' op 27 juni 2024 werd er gesproken over het vergroten van de sponswerking. Concrete plannen hiervoor hebben wij niet kunnen ontdekken.
- Zijn er concrete plannen om waterbuffers in hoger gelegen delen van de provincie aan te leggen om verdroging te voorkomen?
De sponswerking van het Drents plateau wordt bemoeilijkt door de keileem laag. Water heeft veel tijd nodig om in de bodem door te dringen. Toch lijkt het niet uitgesloten dat keileem ook uitstekend geschikt kan zijn als een robuust waterbekken.
- Is hier al onderzoek naar gedaan, zo nee, kan dat alsnog plaatsvinden?
Volt vindt het huidige scenario om het IJsselmeer te blijven gebruiken als watertoevoer opportuun en risicovol, zeker voor de langere termijn.
- Is het college het hiermee eens? Zo ja, wat is de strategie van de provincie Drenthe?
Namens de fractie van Volt,
Marloes Kramer-Hammenga"