Op 2 februari heeft de fractoe van de PvdA over vragen gesteld over 'gevolgen Didam-arrest voor (sociale) woningbouw in Drenthe'.
"Eind november 2021 bepaalde de Hoge Raad in het zogenoemde Didam-arrest dat overheden de verkoop van onroerend goed – dus ook grond – niet langer via een-op-een transacties met een marktpartij mogen afwikkelen. Andere belangstellenden moeten kunnen meedingen. De verkopende partij moet de koper selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Daarnaast moet, om gelijke kansen te creëren, een passende mate van openbaarheid worden verzekerd met betrekking tot de beschikbaarheid van het onroerend goed (gebouwd of ongebouwd), de selectieprocedure, het tijdschema en de eerder genoemde selectiecriteria. Dit kan grote gevolgen hebben voor de Drentse ambities op het gebied van volkshuisvesting en dan met name het betaalbare deel daarvan. Overheden zijn geadviseerd pas op de plaats te maken met lopende trajecten. Zoals bekend willen we in Drenthe veel woningen realiseren waarvan een substantieel deel betaalbaar en/of sociaal. Voor het laatste segment zijn met name woningcorporaties verantwoordelijk maar die dreigen nu in veel gevallen achter het net te vissen.
De PvdA-fractie heeft hierover de volgende vragen:
- Bent u op de hoogte van het Didam-arrest?
- Bent u het met de PvdA-fractie eens dat het Didam-arrest een serieuze bedreiging kan zijn voor de Drentse ambities inzake woningbouw? En zo ja, hoe denkt u daarmee om te gaan en op welke wijze kan de provincie hierin adviserend en ondersteunend optreden richting de Drentse gemeenten?
- Heeft u zicht in de actuele en mogelijke toekomstige gevolgen van het Didam-arrest voor wat betreft de voortgang en ontwikkeling van woningbouw in onze provincie? Oftewel: lopen er nu al projecten vast of zijn er projecten stilgelegd/vertraagd?
- Onze fractie maar ook andere partijen in het Drents Parlement vragen regelmatig aandacht voor het versnellen van woningbouw in onze provincie waarbij impliciet aandacht wordt gevraagd voor betaalbare en/of sociale woningbouw. Zie ook de (aangenomen) motie M2021-19 waarin nadrukkelijk wordt gesteld dat aan plannen waar de provincie steun aan levert minimaal 30% betaalbare woningen bepleit moet worden. Onze fractie vreest dat het Didam-arrest hierin belemmerend kan werken. Bent u dat met ons eens en wordt er nagedacht over oplossingen?
- Het Didam-arrest is nog 'vers' en veel betrokkenen buigen zich over implicaties en gevolgen. Bent u bereid hierin actief te participeren en het Drents Parlement met regelmaat te informeren over voortgang en consequenties.
namens de PvdA-Statenfractie Drenthe, Rudolf Bosch."