Op 21 augustus heeft de fractie van Partij voor de Dieren vragen gesteld over het uitvoeringsplan Flora en Fauna.
"Op 5 juli is de goedkeuring van het Faunabeheerplan van de FBE-Drenthe ter inzage gelegd. Deze hebben wij doorgenomen en daarover hebben we de volgende vragen:
Er wordt veel suggestieve bewoording in het Faunabeheerplan gebruikt zoals o.a. bij de Canadese gans: "stormachtige kolonisatie".
- Hoe kan het dan dat er toentertijd niet is ingegrepen?
- Wat waren toen de middelen die ingezet werden, daar het nu volgens u een"stormachtige kolonisatie" is?
- Is het niet zo dat door het agrarisch gebruik er een flinke toename in deganzenpopulatie is door het Engels raaigras o.a.? Graag toelichting.
- Is dit dan niet immers symptoombestrijding en waarom wordt er dan niks gedaanaan de echte oorzaak, namelijk het landschappelijk gebruik van de agrariërs?
U stelt eveneens dat er naast populatiebeperkende maatregelen geen mechanismedenkbaar is dat op korte termijn zou resulteren in het tot staan brengen van de groei vanhet aantal ganzen.
- Is daar überhaupt wel onderzoek naar gedaan, naar meest effectieve middelen?Zo ja, wat is daar uitgekomen?
- Waarom wordt LTO Noord niet aangesproken op hun gebruik van het landschap?
- Waarom wordt er, net als o.a. de Canadese gans, niet gekeken naar het landschappelijkgebruik door agrariërs in plaats van diersoorten te schieten die hiervan mee profiteren?
- Vos en zwarte kraai worden o.a. afgeschoten om weidevogels te beschermen tegenpredatie. Het is echter zo dat dit met name nestpredatie betreft. Kuikenoverleving is ookslecht onder weidevogels aangezien goed agrarisch kruidenrijk grasland versnipperd is ofvan slechte kwaliteit is om kuikenoverleving te kunnen garanderen. Waarom wordt er weer ingezet op symptoombestrijding in plaats van meer geld te steken in robuusteaaneengeschakelde weidevogelgebieden?
- We lezen dat de staat van instandhouding van de houtduif en van kauwen in Drenthe als ongunstig worden beoordeeld. Kunnen wij hieruit concluderen dat deze vogels niet meer mogen worden afgeschoten in Drenthe? Zo nee, waarom niet?
- Ook lezen we dat de staat van instandhouding van konijnen in Drenthe ongunstig is. Kunnen wij hieruit ook concluderen dat er geen konijnen mogen worden geschoten in Drenthe? Zo nee, waarom niet?
- In het uitvoeringsplan Flora en fauna wordt gesproken over schade-veroorzakende dieren. Echter gaat dit voorbij aan het functioneren van het ecosysteem, want de dieren eten om te leven. Zou u samen met de FBE willen nagaan of de negatieve woordkeuze aangepast kan worden zodat dieren die een belangrijke schakel zijn voor de biodiversiteit niet als enkel schadelijk worden betiteld? Zo nee, waarom niet?
- In het uitvoeringsplan wordt gesteld dat er preventieve maatregelen genomen moeten worden ter voorkoming van aanrijdingen met reeën. Kan de FBE onderbouwen waarom afschot de enige manier zou zijn om aanrijdingen te voorkomen? In dit kader ook de vraag of onderzocht is of de komst van de wolf een wijziging heeft gebracht in het aantal aanrijdingen?
- Is onderzocht wat het effect is van het drastisch omlaag brengen van de maximum snelheid in natuurgebieden, bijvoorbeeld naar 50 km per uur? Zo nee, waarom niet?
Namens de fractie van Partij voor de Dieren,
Siska Peeks"