De fractie van JA21 heeft 12 april vragen gesteld over 'monitoring gevolgen stikstofdepositie op biodiversiteit'.
'In de afgelopen tijd bereiken ons berichten uit de media die erop wijzen dat de gevolgen van de stikstofdepositie volgens modeluitkomsten significant verschillen van de werkelijke metingen. De werkelijke metingen laten een aanzienlijk gunstiger ontwikkeling zien dan de modeluitkomsten.
Naar aanleiding daarvan heeft de fractie van JA21 de volgende vragen:
- Is het juist dat de provincie haar stikstofbeleid baseert op modeluitkomsten, met name die van het stikstof model Aerius, als maatstaf voor de biodiversiteit? Zo ja, waarom?
- Is het College met ons van mening dat het beter zou zijn om het beleid af te stemmen op werkelijke metingen in plaats van modeluitkomsten? Zo neen, waarom niet?
- De gegevens van werkelijke metingen van biodiversiteit worden opgeslagen in een niet publiekelijk toegankelijke databank waarvan in 2019 besloten is dat die openbaar moet worden.
- Is het juist dat GS besloten heeft - overeenkomstig de besluitvorming in de andere provincies - dat openbaarmaking uitgesteld is tot 2024 à 2025? Zo ja, waarom dit uitstel? Zo nee, kan het College van GS aangeven op welke wijze deze databank te raadplegen is?
Thomas Blinde, fractievoorzitter JA21
J.W. Drukker, fractielid JA21
Frank Duut, fractielid JA21.