JA21: "Diversiteits- en inclusiebeleid Provincie Drenthe"

Gepubliceerd op: 24 januari 2025 14:01

Op 24 januari heeft de fractie van JA21 vragen gesteld over het diversiteits- en inclusiebeleid van de provincie Drenthe.

"Op 25 oktober jl. stelde Joost Eerdmans namens JA21 Kamervragen over het diversiteits- en inclusiebeleid op de Nederlandse ministeries. De antwoorden op deze vragen, die op 14 januari naar de Kamer zijn gestuurd, hebben tot veel reacties geleid en kregen aandacht van de landelijke media. Uit een artikel van De Telegraaf naar aanleiding van deze Kamervragen, blijkt dat ministeries jaarlijks miljoenen euro's besteden aan diversiteit en inclusiebeleid, waaronder trainingen en activiteiten voor ambtenaren. Naar aanleiding van deze ontwikkelingen wil JA21 Drenthe duidelijkheid over de invulling van het diversiteits- en inclusiebeleid binnen onze provincie, evenals de bijbehorende activiteiten en kosten. De fractie stelt daarom de volgende vragen aan het college:

  • Kan het college zo specifiek mogelijk inzichtelijk maken hoeveel geld er de afgelopen drie jaar, maar ook de komende jaren zal worden besteed aan diversiteits-, gender-, en inclusiebeleid?
  • Hoe wordt het diversiteits-, gender- en inclusiebeleid de komende jaren vormgegeven? Is het college voornemens dit beleid te intensiveren, voort te zetten of af te bouwen?
  • Welke diversiteits-, gender-, en inclusiecursussen worden er binnen de provincie aangeboden aan medewerkers?
  • Hanteert de provincie gender- en diversiteitsquota of streefcijfers in het personeelsbeleid? Zo ja, hoe worden deze gemonitord en beoordeeld?
  • Wordt er binnen de provincie bij het rekruteren van personeel gewerkt aan de hand van quota's waarbij specifiek wordt gekeken naar bijvoorbeeld geslacht, afkomst of afstand tot de arbeidsmarkt?
  • Op welke manier wordt het succes van het diversiteits-, gender-, en inclusiebeleid binnen de provincie gemeten? Welke criteria of KPI's worden gehanteerd om het beleid te beoordelen?
  • Heeft de provincie externe organisaties of consultants ingehuurd om te adviseren over diversiteits-, gender-, en inclusiebeleid? Wat waren de kosten en uitkomsten van deze adviezen?
  • Hoe verhoudt het beleid in onze provincie zich tot dat van andere provincies in Nederland? Is er sprake van een unieke aanpak, en zo ja, waarom is hiervoor gekozen?
  • Hoe waarborgt het college dat een open dialoog over de waarde en effectiviteit van diversiteits- en inclusiebeleid mogelijk blijft zonder dat kritiek daarop direct wordt weggezet als 'niet inclusief'?

Namens de fractie van JA21,

H. Omlo