Op 18 maart heeft de fractie van GroenLinks vragen gesteld over Groningen Airport Eelde.
"De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft op 24 februari 2022 overleg gevoerd met de heer Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat over o.a. de Luchtvaartnota. Naar aanleiding van deze commissiedebat heeft de minister op 11 maart 2022 een toelichting gegeven op de status van de Luchtvaartnota 2020-2050 in het licht van het coalitieakkoord. Ook geeft minister Harbers in deze brief een korte reactie op het strategiepaper dat het ministerie heeft ontvangen van Groningen Airport Eelde en haar aandeelhouders.
Naar aanleiding hiervan verzoekt de fractie van GroenLinks de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten van Drenthe, te beantwoorden:
- Heeft het college van GS kennis genomen van het overleg van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat op 24 februari 2022 en het verslag van deze commissiedebat?
- Heeft het college van GS kennis genomen van de brief van minister Harbers van 11 maart 2022, inzake de status van de Luchtvaartnota 2020-2050?
- Bent u bekend met het strategiepaper dat het ministerie van Groningen Airport Eelde en haar aandeelhouders heeft ontvangen?
- Heeft u dit strategiepaper met PS gedeeld? Zo ja, kunt u ons informeren wanneer dit is geweest?
- De minister stelt dat er bestuurlijke afspraken met GAE en de aandeelhouders zijn gemaakt over een afkoopsom, waardoor er geen rijksverplichting meer bestaat om GAE financieel te steunen. Kan het College dit bevestigen en kunt u de stukken die hierover betrekking hebben met PS delen?
- Het ministerie heeft GAE opgeroepen snel de regionale verkenning uit te voeren. De minister heeft bij herhaling en in het debat nogmaals herhaald dat geen middelen zijn gereserveerd in de begroting voor GAE. (citaat uitspraak minister: "Ik heb aangegeven wat het staande beleid is en dat ik op mijn begroting geen middelen heb om op dit moment die financiering te doen (...) ik heb daar de middelen niet voor") Welke opdrachtformulering is aan GAE en de aandeelhouders gegeven om tot deze uitwerking te komen. Wordt hierbij expliciet een verkenning gemaakt zonder een rijksbijdrage?
- Wordt bij de doelstellingen van regionale verkenning ook indicatoren genoemd? Welke? Wordt hierbij ook de maatschappelijke en economische effecten uitgewerkt? En worden deze ook voorzien van de bijbehorende indicatoren? Kunt deze indicatoren benoemen?
- Bij de regionale verkenning hoort ook een economische onderbouwing en uitkomsten van de MER. Wordt bij de economische onderbouwing ook gebruik gemaakt van externe deskundigen? En wanneer wordt de opdracht gegeven om te komen tot een MER?
- De minister heeft GAE opgeroepen om de bedrijven en instellingen die de advertentie tot steun van GAE hebben getekend te vragen welke bijdrage zij willen leveren. Is het College bereid de ondertekenaars expliciet te vragen welke financiële bijdrage zij GAE structureel jaarlijks willen steunen? Zo, nee, kunt u dit nader motiveren? Zo, ja kunt ons hierover rapporteren met welk resultaat?
Namens de fractie van GroenLinks
Ewoud Bos, fractievoorzitter"