Op 1 maart heeft de fractie van BBB vragen gesteld over de grondaankoop van Prolander.
"BBB maakt zich zorgen over grondaankoop en de redenen van grondaankoop in relatie tot diverse wettelijke opdrachten die we hebben te realiseren. In de afgelopen periode zijn er diverse signalen over grondaankoop bij de fractie van BBB terechtgekomen. Daarnaast verschenen er ook mediaberichten over grondaankoop / NNN of de Bomen & Bossenstrategie. De BBB heeft naar aanleiding van het bovenstaande een aantal vragen over grondaankoop en het investeringskrediet en de opdracht aan de uitvoeringspartij Prolander opgesteld:
- Op basis van welke opdracht wordt grond aangekocht en in hoeverre gaat Prolander proactief op zoek naar beschikbare gronden of voert Prolander enkel op verzoek van de Provincie deze taak uit?
- Zoals BBB kan terugvinden is de voornaamste aankoop opdracht in het kader van de Bomen & Bossenstrategie en het NNN. Waar ligt het criterium voor de keuze aankoop in plaats van de grond bij de eigenaar te laten?
- Sinds het Natuurpact 2013 zijn gronden aangekocht. Is de B&B strategie en het NNN een uitbreiding ten opzichte van het toenmalige EHS?
- Gronden die aangekocht worden door andere partijen dan Prolander, vallen die ook onder NNN of de B&B strategie? Bijvoorbeeld "Land van ons"?
- De emissierechten van de opgekochte bedrijven worden ingenomen voor de provincie. Hoeveel is dit tot 1 januari 2024 en wat wordt met deze rechten gedaan? Gezien de laatste jurisprudentie hoeft dit niet geheel ten goede te komen aan de natuur en dus kunnen PAS melders hiermee uit de voeten? Zo niet, waarom niet?
- Hoe zijn de verhoudingen tussen wie wat doet? Grond wordt door Prolander gekocht en dan? Wie zorgt voor alle (administratieve) stappen en de bewaking daarop?
- Is inzichtelijk welke gronden gekocht zijn door Prolander als ruilgrond? We ontvangen hier graag een overzicht van.
- Hoe wordt het proces van verplaatsen gestimuleerd door de provincie?
- In het PPO 2023 staat dat er nog 2.362 hectare grond beschikbaar moet komen tbv NNN. Hoe is de stand nu?
- Hoeveel van de 140 miljoen Euro is al verworven grond en hoeveel is nog openstaand krediet? Met andere woorden, wat zit er in die 140 miljoen? En daarnaast: als er 70 miljoen Euro extra krediet komt zijn dan alle opgaven bekostigd? Zo niet, wat dan?
- Natuur verbeteren begint bij goed en gedegen onderhoud en herstel; om natuurdoelen te realiseren ga je eerst je bestaande arsenaal goed herstellen/onderhouden. Is het in beeld (en dan niet de NDA's) hoe de opdracht van onderhoud eruit ziet en hoe is er controle op de uitvoering?
- Boeren in NNN gebieden weten niet wat er met hun grond kan of niet kan; ze worden niet op de hoogte gebracht en nergens is te zien wat kan en niet kan; plannen zijn er nog niet. Er wordt gewoon gekocht omdat iemand het kaartje heeft ingekleurd. Kan de provincie helder en duidelijk aangeven welke gebieden beperkt worden in de mogelijkheden en welke niet? Dus wat mag in NNN, wat in GBDA etc. Wij ontvangen graag een overzicht wat waar wel kan.
- Hoeveel van de 114 bedrijven hebben hun bedrijf daadwerkelijk te koop staan en laten jullie meebieden? Daarnaast: hoeveel van deze bedrijven vallen onder LBV+ regeling en hoeveel daarvan zijn geschikt als ruilgrond of landingsplaats?
- Als we het investeringskrediet niet ophogen naar 210 miljoen Euro kunnen we dus straks geen boeren meer verplaatsen / pas melders helpen of (ruil)grond aankopen?
- Het IPO voert z'n eigen koers om aan te dringen op doorzetten van NPLG terwijl BBB daar erg terughoudend in is. Het NPLG gaat alleen maar over herverdeling van eigendommen en daar is BBB op deze manier op tegen. Als je grond wilt verwerven kun je kopen, is je geld op moet eerst wat anders verkopen i.p.v. steeds je krediet opschroeven. Omdat er veel niet bekend is wordt er nog niet verkocht. Kan dat ook een reden zijn om dan maar even niet te kopen? Zo nee, waarom niet? Tijd kopen is misschien beter dan grond kopen.
- Het signaal bereikt ons regelmatig dat Prolander boven de marktprijs grond aankoopt waardoor het voor ieder ander onmogelijk wordt grond aan te kopen. Heeft de provincie zicht op de verkoopprijzen en toetst de provincie of grond marktconform aangekocht wordt?
Namens de fractie van BBB-Drenthe,
Gert-Jan Schuinder"