Op 23 februari heeft de fractie van BBB vragen gesteld over extern salderen.
"Sinds de PAS uitspraak van 29 mei 2019 is er een scala aan wetgeving en jurisprudentie opgebouwd om uit de impasse te komen. Het additionaliteitsbeginsel is in meerdere uitspraken aan de orde gekomen. In de uitspraak van 14 februari jl. heeft de RvS geoordeeld dat het additionaliteitsbeginsel niet per definitie meer aan extern salderen in de weg staat. In deze uitspraak zegt de RvS dat er op gebiedsniveau gekeken moet worden of het behoud van natuurwaarden is geborgd. Daarnaast blijkt in deze casus, dat uit gegevens van AERIUS Monitor blijkt, dat de stikstofdepositie tussen 2018 en 2020 is gedaald en dat deze daling zich voort zal zetten. Deze daling geeft ruimte binnen de KDW.
Naar aanleiding hiervan stelt de BBB fractie de volgende vragen:
- Is GS bekend met de bovengenoemde uitspraak (ECLI:NL:RVS:2024:625) waarin een helder betoog over het additionaliteitsbeginsel wordt gehouden?
- In AERIUS Register worden alle reducties in emissies bijgehouden. Kan GS een overzicht verstrekken van de tot nu toe gereduceerde emissie in Drenthe?
- In AERIUS Monitor is een trendlijn te zien per N2000 gebied. Is GS het met ons eens dat, in het licht van deze uitspraak, de dalende trend ruimte biedt voor een drempelwaarde? Zo ja, hoe gaat GS dit uitwerken?
- Bovengenoemde uitspraak geeft aan dat aan het addinitionaliteitsbeginsel voldaan wordt wanneer er een dalende trend te zien is. Dit is het geval zoals in AERIUS Monitor naar voren komt. Het additionaliteitsbeginsel staat dus niet meer in de weg aan het extern salderen. Is GS bereid om het extern salderen weer open te stellen en op welke termijn?
- Kan GS ons toezeggen dat, bij het wederom openstellen van extern salderen de reductie die aantoonbaar is gedaan allereerst ten goede komt van de PAS melders?
Namens de fractie van BBB-Drenthe,
Gert-Jan Schuinder"