Verschillende fracties hebben op 14 februari rondvragen gesteld tijdens de vergadering van het Drents Parlement
Anry Kleine Deters (D66) over schadeclaims Covergisters:
"Nu gebleken is dat de vondst van amfetamine in het digestaat (restproduct) in de vergistingsinstallatie van covergisters niet toegevoegd blijkt te zijn en er onterecht een besluit tot stilleggen van de covergisters is opgelegd zijn er (volgens de media) schadeclaims ingediend. Betreffen dit ook covergisters in Drenthe en zo ja waaruit bestaan deze claims?"
Gerben Brandsema (ChristenUnie) namens ChristenUnie, Groenlinks en PvdA over fietsen in Drenthe:
"Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland, en om die koppositie vast te houden moeten we proberen de wet van de remmende voorsprong voor te blijven. Drenthe doet veel om fietsen te stimuleren, maar op rotondes binnen de bebouwde kom zetten we de auto helaas nog steeds op één. 7 maart komen de Drentse wethouders en gedeputeerde Verkeer weer bij elkaar in de zogenaamde Mobiliteitsraad, en daar worden ze bijgepraat over de laatste stand van zaken met betrekking tot de voorrangssituatie voor fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom. Als ChristenUnie willen we dé fietsprovincie van Nederland blijven, waar het goed leven is in onze dorpen en steden, en zien dan ook graag dat Drenthe zich gaat voegen naar de landelijke richtlijn om fietsers voorrang te geven op rotondes binnen de bebouwde kom, zoals de meerderheid van rotondes in Nederland is ingericht, waarbij het standpunt van PS een wens is, omdat gemeenten er zelf over gaan.
Om als PS de gedeputeerde een helder meerderheidsstandpunt mee te kunnen geven heb ik de volgende twee vragen voor de gedeputeerde:
- Kan de gedeputeerde toezeggen PS schriftelijk terugkoppeling te geven van de Mobiliteitsraad van 7 maart?
- Kan de gedeputeerde toezeggen het onderwerp 'voorrangssituatie voor fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom', te behandelen tijdens de technische vervolgsessie over Mobiliteit, die sowieso gehouden gaat worden, omdat tijdens de vorige technische sessie niet alle onderwerpen behandeld zijn, zodat alle fracties onderbouwd een keuze kunnen maken of ze fietsers voorrang willen geven op rotondes?"
Sonja Hilgenga-van Dam (CDA) over indirecte gassschade:
"Op de site van RTV-Drenthe verscheen dit weekend een artikel met als kop: IMG kan indirecte gasschade niet aantonen: gevolgen voor herhaalde aanvraag? Heeft het College kennisgenomen van het betreffende artikel en klopt de strekking van het artikel? Zo ja, is het college net zoals het CDA geschokt door dit bericht en wat gaat GS doen om inwoners bij te staan nu het vertrouwen op een correcte en zorgvuldige afhandeling ernstig is geschaad."
Sonja Hilgenga-van Dam (CDA) over financiële problemen van schaapskuddes:
"Er bereiken ons berichten vanuit de stichtingsbesturen van de schaapskuddes dat er grote zorgen zijn over de instandhouding van ons cultureel erfgoed, de gescheperde schaapskuddes. De continuïteit lijkt in het geding te zijn. Bij 2 kuddes zou zelfs sprake zijn van het moeten ontslaan van medewerkers. Het CDA hecht groot belang aan de instandhouding van de kuddes. Als immaterieel cultureel erfgoed zijn deze van groot belang voor de recreatie in Drenthe. Daarnaast leveren de schapen een belangrijke bijdrage aan stikstofreductie en het in stand
houden van de diversiteit van de natuur door het beheren van natuurlandschap door begrazing. Het CDA heeft de volgende vraag voor het college.
Bent u op de hoogte van de financiële problemen van de schaapskuddes? Zo ja, bent u met de - besturen van de stichtingen van de diverse - kuddes in gesprek en welke acties worden vanuit de Provincie ingezet om het behoud van dit cultureel erfgoed te borgen?"
Bekijk de reacties van de gedeputeerden hier.