Op 2 juli heeft de fractie van de PVV vragen gesteld over het Drents slavernijverleden
"Wij hebben begrepen uit de aankondiging van de Herdenking van het Slavernijverleden op 1 juli 2024 dat vorig jaar op 1 juli door de Commissaris van de Koning namens de Provincie Drenthe excuses zijn aangeboden voor het slavernijverleden en dat dit jaar begonnen wordt door het Drents Archief met een onderzoek naar het Slavernijverleden in Drenthe. Nu vindt de PVV dat de historische betrokkenheid van Nederland bij de slavernij gezien dient te worden in het licht van duizenden jaren verschrikkelijke slavernij-praktijken die op aarde geheerst hebben, uitdrukkelijk zonder deze achteraf goed te keuren, zoals er zoveel historisch gebeurd is waar we nu heel anders over denken maar die tijdsgebonden bezien dienen te worden. Anderzijds is de slavenhandel en later ook het slaven-bezit door de blanke-christenheid, onder druk van met name Engelse predikanten, afgeschaft waar ook Nederland zijn steentje aan heeft bijgedragen. Wat de PVV betreft heeft de commissaris vorig jaar in ieder geval niet namens ons excuses aangeboden. Ook zijn we ons ervan bewust dat slavernij zoals in de slavernij-historie herdacht wordt nog steeds niet helemaal verdwenen is op aarde en zijn er landen waar zowel slaven-maken als slaven-handel nog steeds actueel is!
Dit geeft ons aanleiding om volgende vragen te stellen:
- Er zijn vorig jaar landelijk door de Premier excuses aangebonden voor het Nederlandse slavernijverleden. Heeft de Commissaris van de Koning excuses voor het Nederlandse slavernijverleden aangeboden óf voor het Drentse Slavernijverleden? Zijn, gezien de excuses die landelijk aangeboden zijn, excuses speciaal van de Provincie Drenthe niet overbodig geweest?
- Drenthe heeft niet als Landschap en ook niet als Provincie noch met een Drentse stad een zetel gehad in de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) of in de WIC (West-Indische Compagnie) waarvan bekend is dat deze zich met slavenhandel hebben bezig gehouden. Waarom is een historisch nader onderzoek naar het slavernijverleden in Drenthe nodig? Ongetwijfeld zijn er historische mensen uit Drenthe die in het verre verleden op enige wijze betrokken waren bij slavernij, maar is dat een reden om als Provincie daarvoor excuses aan te bieden? De PVV Drenthe ziet dit vooralsnog niet en ziet geen enkele concrete aanleiding voor dit onderzoek. Wat was de concrete aanleiding om dit onderzoek te starten?
- Uit welk budget wordt dit onderzoek betaald? Mocht dit onderzoek betaald worden uit gelden van de Provincie Drenthe dan heeft dit niet onze instemming.
- Zou het niet veel beter zijn om een onderzoek te doen naar de aan slavernij grenzende praktijken die in het verleden, met name 19e en begin 20e eeuw, bij de ontginning van de Veengebieden aan de orde waren? En naar de onderdrukking door de overheid van opstanden die in deze Drentse veengebieden ontbranden in b.v. de 2e helft van de 19e eeuw? Daar zou de PVV Drenthe wél van harte mee in kunnen stemmen.
Namens de fractie van de PVV,
Bert Vorenkamp"