Op 4 januari heeft de fractie van PvdA vragen gesteld over waterberging en risico's.
"De waterbergingen in Drenthe hebben hoogstwaarschijnlijk geholpen om wateroverlast te voorkomen of te verminderen, maar bij extreme weersomstandigheden kunnen er nog steeds problemen optreden.
Het blijft daarom belangrijk om blijvend te investeren in maatregelen om wateroverlast te voorkomen en te beperken. Het veranderend klimaat zal vaker wateroverlast geven is de verwachting.
Onze fractie heeft hierover de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten:
- Wat is het effect geweest van de aangebrachte waterbergingen in Drenthe op het verminderen/voorkomen van wateroverlast in de afgelopen regenperiode?
- Hoeveel waterbergingen zijn er de afgelopen jaren aangelegd in Drenthe en wat is de capaciteit van deze waterbergingen?
- Welke andere maatregelen worden er genomen naast waterbergingen om wateroverlast te voorkomen en te beperken in Drenthe?Hoe wordt er samengewerkt met andere instanties en gemeenten om wateroverlast in Drenthe aan te pakken?
- Zijn er plannen om de capaciteit van bestaande waterbergingen te vergroten of nieuwe waterbergingen aan te leggen om beter voorbereid te zijn op toekomstige extreme weersomstandigheden?
- Ziet het College een rol voor de provincie weggelegd om onze inwoners proactief te informeren over de veranderende klimaatomstandigheden en hoe er vervolgens omgegaan kan worden met extreme situaties als wateroverlast en droogteperiodes teneinde have en goed te beschermen?
Namens de fractie van de PvdA,
Jan Puper"