De fracties van Partij voor de Dieren en LijstPormes hebben op 6 januari vragen gesteld over de nieuwe lijst Cgtb.
"Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft voor het eerst een lijst opgesteld van stoffen die structureel de toelatingsnorm voor oppervlaktewater overschrijden. Deze lijst is gebaseerd op monitoringsgegevens uit de Bestrijdingsmiddelenatlas en vloeit voort uit een nieuwe beleidsregel die eind oktober is vastgesteld. Voor middelen met deze stoffen onderzoekt het Ctgb of een tussentijdse herbeoordeling mogelijk is, waarbij maatregelen zoals dosisbeperkingen of het intrekken van toepassingen kunnen worden overwogen. Vanaf 2025 start het Ctgb met deze herbeoordelingen, die betrekking hebben op 38 middelen, waarvan drie voor particulier gebruik.
Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen aan GS. Wij vragen u om uw antwoorden toe te lichten.
- Is GS bekend met de lijst van het Ctgb met actieve stoffen die structureel de toelatingsnorm voor waterkwaliteit overschrijden?
- Hoe beoordeelt GS de mogelijke gevolgen van deze stoffen voor de waterkwaliteit in onze provincie?
- Is GS voornemens overleg te voeren met de waterschappen over de impact van deze stoffen op het behalen van de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water (KRW)?
- Welke aanvullende maatregelen acht GS nodig om de waterkwaliteit in de provincie te beschermen tegen de aanwezigheid van deze stoffen?
- Bent u voornemens te onderzoeken of deze stoffen in de landbouw binnen onze provincie worden gebruikt? Zo ja, welke gewassen zijn hierbij betrokken?
- Overweegt GS aanvullende maatregelen, zoals het aanscherpen van vergunningen of het stimuleren van alternatieven, om het gebruik van deze stoffen te verminderen? Kun u dit nader toelichten?
- Welke rol speelt GS bij de handhaving van normoverschrijdingen die voortkomen uit het gebruik van deze stoffen?
- Welke rol ziet GS voor zichzelf in de samenwerking met waterschappen, waterleidingbedrijven en landbouworganisaties om de impact van deze stoffen te beperken?
- Verwacht GS dat waterschappen of waterleidingsbedrijven extra kosten moeten maken vanwege de aanwezigheid van deze stoffen in het water? Zo ja, welke rol ziet GS voor zichzelf bij de financiering van deze extra kosten?
Namens de fracties van Partij voor de Dieren en LijstPormes,
Siska Peeks (Partij voor de Dieren)
Sam Pormes (LijstPormes)"