Het officiële startmoment voor het Burgerberaad Drenthe vond dinsdag 23 januari plaats in Zuidwolde. Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, overhandigde daar persoonlijk de eerste van de 30.000 brieven met uitnodiging voor het invullen van de vragenlijst aan inwoner Jouke Wijnstra. 'Ik nodig u graag uit om creatief mee te denken over de toekomstplannen voor wonen in onze mooie provincie Drenthe.'
Drenten vanaf 16 jaar en ouder krijgen voor het eerst de kans om via een burgerberaad mee te denken en invloed uit te oefenen op de toekomstige woonopgave in de provincie. Klijnsma: "Uit alle aanmeldingen voor het burgerberaad loten we 150 inwoners. Zij gaan als burgerberaad met de uitkomsten van de vragenlijst en met experts werken aan een advies over de toekomst van wonen in Drenthe. Dat doen ze in vier bijeenkomsten die nog voor de zomer plaatsvinden."
Mooi initiatief
Wijnstra: "Ik doe graag mee. Ik vind het een mooi initiatief van het Drents Parlement. Het gaat mij om een betere verbinding tussen de burgers en de overheid, de provincie. Ik heb nu tijd en wil graag meedenken en horen wat er met het advies gebeurt." Het burgerberaad overhandigt voor de zomer het advies aan het Drents Parlement. Klijnsma: "We nemen dit advies heel serieus. Het kan onder andere worden meegenomen in de ontwikkeling van de nieuwe omgevingsvisie van 2026."
Geen brief? Toch deelnemen!
Deze week ontvangen 30.000 inwoners van Drenthe een brief, met een link naar de onlinevragenlijst. Hierin kunnen ze hun belangstelling voor deelname aan het Burgerberaad aangeven. Drenten die geen brief hebben gekregen kunnen via een open link op www.moventem.nl/drenthewonen meedoen aan het onderzoek. De deelnemers aan het burgerberaad krijgen hiervoor een vergoeding van 135 euro per bijeenkomst en een reiskostenvergoeding. De bijeenkomsten vinden elke keer op een andere, goed bereikbare, locatie plaats, ergens in de provincie.