De fractie van JA21 heeft op 24 december vragen gesteld over 'kernenergie'.
"In het coalitieakkoord is het gasverbod komen te vervallen en de coalitiepartijen hebben aangegeven een realistischer koers te willen gaan varen. Dat geeft hoop, want het gasverbod was onhaalbaar en onbetaalbaar m.b.t. bestaande huizen en schoot helemaal niet op. Meer goed nieuws: de EU heeft aangeven dat zowel gas als kernenergie zullen worden opgenomen in de Taxonomie. Medio januari 2022 wordt bekend gemaakt welke voorwaarden aan gas en kernenergie worden gesteld om als duurzaam te kunnen worden bestempeld. De omslag naar alternatieve energiebronnen vereist daarbij dat aan haalbaarheid en betaalbaarheid wordt voldaan. Kernenergie is een schone en veilige bron van energie en daarom dient onderzoek ernaar te worden gestimuleerd. Een eerste stap werd dit jaar gezet met het provinciale Thorium-symposium dat door Rob Camies (JA21) en Jan Smits (VVD) was georganiseerd. Om deze redenen hebben wij de volgende vragen aan GS:
- GS hebben aangegeven Europese kansen en middelen te willen benutten voor Drentse beleidsdoelstellingen, zoals duurzame energie. Gas en kernenergie zullen officieel als duurzaam erkent worden in 2022. Is het college van GS bereid haar sterke nationale en Europese lobby in te zetten om deze Europese kansen en middelen te benutten?
- Er zijn verschillende opties om te anticiperen op komende Europese beleidsvorming. Kan het college van GS een overzicht van haar werkzaamheden verschaffen hoe wij constructief anticiperen op bovengenoemde ontwikkelingen inzake gas en kernenergie?
- Waterstof is een van focuspunten binnen de Drentse Europa agenda. De waterstof-transitie kan goed van de grond komen met kernenergie. Zien GS, net als JA21, dat kernenergie perfect past binnen de huidige beleidsdoelstellingen?
- Nu de situatie omtrent kernenergie zich spoedig ontwikkelt, is het college van GS bereid een nieuw kernenergie symposium te organiseren voor het einde van deze statenperiode?
Namens JA21,
Thomas Blinde, fractievoorzitter"