Op 3 april hebben de fracties van de SP, ChristenUnie en PvdA een verzoek ingediend tot het houden van een interpellatiedebat. In de Statenvergadering heeft het Drents Parlement 'verlof verleend' voor dit debat, wat betekent dat zij ermee akkoord gaat dat het interpellatiedebat wordt toegevoegd aan de agenda.
Het interpellatiedebat ging over de recente aardbevingen bij Schoonebeek.
"Gezien de onrust in de bodem en de daardoor veroorzaakte onrust in het dorp Schoonebeek willen de SP, ChristenUnie en PvdA in het debat graag ingaan op de volgende vragen
- Hoe communiceert GS met de inwoners van Schoonebeek en andere betrokken partijen over deze ontwikkelingen, weet GS vanuit zijn/haar rol de inwoners te bereiken en daar waar passend hulp te bieden met de zorgen die zij ervaren.
- Het SODM geeft aan dat 'bij bevingen niet-constructieve schade aan meerdere gebouwen en lichte constructieve schade aan enkele gebouwen kan optreden'. De visie van PS Drenthe is dat schade aan woningen moet worden voorkomen. Hoe kijkt GS naar de opvatting van SODM?
- Heeft het college er vertrouwen in dat eventuele schade goed afgehandeld wordt? Moet er niet eerst een goede schaderegeling (zowel voor woningen als voor mogelijke schade/aanpassingen van infrastructurele werken) liggen alvorens deze vergunningen worden afgegeven? En zou het toepassen van omgekeerde bewijslast in dit gebied van toepassing moeten zijn?
- Wat willen de fracties in PS aan GS meegeven over dit onderwerp?"
Het volledige verzoek om interpellatie kunt u hier lezen.
Er zijn rondom dit interpelletiedebat ook een aantal moties ingediend. De resultaten daarvan kunt u zien bij de besluiten.
Wat is een interpellatiedebat?
Op grond van artikel 151 Provinciewet hebben Provinciale Staten recht op 'inlichtingen'. Met dit recht kan er informatie gevraagd worden over aangelegenheden die tot de bevoegdheid van Gedeputeerde Staten en/of de commissaris van de Koning behoren. Dit is in het Reglement van Orde onder andere vertaald in artikel 40 (en toelichting), dat ziet op het houden van een interpellatie. Kenmerkend voor de interpellatie is dat mondelinge inlichtingen worden gevraagd over een onderwerp dat 1) de bevoegdheid van college of CdK betreft en dat 2) niet op de agenda staat van de Provinciale Statenvergadering. Een interpellatie is dan ook gericht op het met enige spoed, in de eerstvolgende Statenvergadering, verkrijgen van (gerichte) mondelinge informatie. Voor het houden van een interpellatie is 'verlof' van Provinciale Staten nodig omdat hiermee de vergaderorde wordt doorbroken. Provinciale Staten bepalen daarbij ook bij op welk tijdstip de interpellatie gehouden zal worden. Zowel de fractie die om het debat verzoekt, als de overige fracties/statenleden, kunnen aan het debat deelnemen.