Het verzoek om interpellatie ging over het Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG) versie 0.5. In de Statenvergadering van 28 juni jl. is het DPLG, op nadrukkelijk verzoek van PS zelf, besproken omdat PS aan GS eventueel inhoudelijke punten wilden meegeven. De ChristenUnie vond het opvallend dat er geen uitgewerkte uitgangspunten in het DPLG stonden en dat er geen financiële claim bij het Rijk werd neergelegd.
Het interpellatiedebat ziet u hier terug.
Wat is een interpellatiedebat?
Op grond van artikel 151 Provinciewet hebben Provinciale Staten recht op 'inlichtingen'. Met dit recht kan er informatie gevraagd worden over aangelegenheden die tot de bevoegdheid van Gedeputeerde Staten en/of de commissaris van de Koning behoren. Dit is in het Reglement van Orde onder andere vertaald in artikel 40 (en toelichting), dat ziet op het houden van een interpellatie.
Kenmerkend voor de interpellatie is dat mondelinge inlichtingen worden gevraagd over een onderwerp dat 1) de bevoegdheid van college of CdK betreft en dat 2) niet op de agenda staat van de Provinciale Statenvergadering. Een interpellatie is dan ook gericht op het met enige spoed, in de eerstvolgende Statenvergadering, verkrijgen van (gerichte) mondelinge informatie.
Voor het houden van een interpellatie is 'verlof' van Provinciale Staten nodig omdat hiermee de vergaderorde wordt doorbroken. Provinciale Staten bepalen daarbij ook bij op welk tijdstip de interpellatie gehouden zal worden. Zowel de fractie die om het debat verzoekt, als de overige fracties/statenleden, kunnen aan het debat deelnemen.