Op 31 januari zijn vragen van de fractie van GroenLinks binnengekomen over 'stikstof in Drenthe'.
"Op 28-01-2022 was er drie keer nieuws over stikstof.De rechter heeft een streep gehaald door de gedoogconstructies rondom PAS-melders en de juistheid van de manier waarop provincies omgaan met stikstofrechten wordt betwijfeld. De bijna 3500 bedrijven met een kleine stikstofuitstoot, de zogenoemde PAS-melders, mogen niet zomaar worden gedoogd vinden rechters i.v.m. de belangen voor de natuur. Het argument dat gedogen aanvaardbaar is, omdat de bedrijven op korte termijn gelegaliseerd zullen worden telt voor de rechters niet. De rechters wijzen de provincie erop dat er pas vergunningen afgegeven kunnen worden als het stikstofreductiebeleid ook echt leidt tot forse stikstofreductie. Het huidige Kabinet is aan zet om bronmaatregelen te nemen. De juistheid van de manier waarop provincies met de stikstofrechten omgaan worden betwijfeld. In een recente uitspraak tegen de provincie Brabant oordeelde de rechter dat er bij de verlening van een vergunning met extern salderen onvoldoende was gemotiveerd dat de stikstofruimte niet nodig was voor natuurherstel. De Drentse GroenLinks fractie is benieuwd hoe er in Drenthe wordt omgegaan met de stikstofrechten. Verder vraagt GroenLinks zich af of Drenthe ook vergunningen heeft afgegeven met een maximum bezoekers aantallen en hoe de situatie in Drenthe is met mogelijke overschrijdingen, zoals bij de Efteling.
Naar aanleiding hiervan heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten:
- Kan GS toelichten wat de situatie is in Drenthe? Hoeveel van de 3500 staan in Drenthe? Zijn ook in Drenthe vergunningen van al (lang) gestopte activiteiten ingezet voor andere activiteiten met in- of extern salderen? Hoe bewaakt de provincie Drenthe dat de stikstofuitstoot niet toenemen bij intern en extern salderen?
- Wat betekent de uitspraak voor de Drentse PAS-melders en het beleid van de provincie Drenthe?
- Kan GS een afweging maken of het nog houdbaar is in de huidige situatie vergunning af te geven? Zo, nee wil GS er bij de Minister op aandringen forse bronmaatregelen te nemen?
- Welke acties onderneemt Drenthe zelf voor de legalisatie van PAS-melders en meldingsvrije activiteiten? Hoe zet Drenthe in op het nemen van de benodigde bronmaatregelen?
- Als de Ministers met nieuwe plannen komen (voor 28 februari), kan GS dan binnen twee weken de Drentse Provinciale Staten inlichten per brief welke consequenties deze plannen hebben voor Drenthe?
Namens de fractie van GroenLinks, Elke Slagt-Tichelman"