Eerste stappen naar een toegankelijke website

Gepubliceerd op: 18 november 2020 14:11

 De overheid digitaliseert. Veel informatie is online te vinden en dat betekent dat het ook steeds belangrijker is dat deze informatie voor iedereen (digitaal) toegankelijk moet zijn. Dit is voor mensen die slechthorend, doof, slechtziend of blind zijn in de praktijk nog niet het geval. In 2016 heeft de Europese Unie daarom een richtlijn aangenomen die overheden aanspoort om digitale toegankelijkheid te waarborgen.

Vanaf 23 september 2020 zijn overheidsinstanties wettelijk verplicht om de toegankelijkheid van hun websites te optimaliseren, en om verantwoording af te leggen over hoever ze daarmee gevorderd zijn. Voor die verantwoording moeten overheidsinstanties een zogenoemde 'toegankelijkheidsverklaring' op hun website te plaatsen.

www.drentsparlement.nl

Ook op de website van het Drents parlement is zo'n toegankelijkheidsverklaring te vinden. Hieruit blijkt dat de website momenteel niet aan alle toegankelijkheidseisen voldoet. Wij werken er hard aan om de website toegankelijk te maken en inmiddels zijn hiervoor de eerste stappen gezet:

Ondertitelen van vergaderingen

De vergaderingen van de Statencommissies en het Drents parlement worden live uitgezonden op www.drentsparlement.nl. Vanaf 23 september 2020 worden de vergaderingen binnen enkele weken voorzien van geredigeerde ondertiteling. In de meeste gevallen staat de ondertiteling niet automatisch aan, maar moet u hiervoor zelf een handeling verrichten. Bekijk als voorbeeld het videoverslag van 7 oktober 2020 met ondertiteling.

Woordelijk verslag

Van de vergaderingen wordt een woordelijk verslag gemaakt op basis van de geredigeerde ondertiteling. Dit verslag wordt binnen enkele weken na de betreffende vergadering op de website geplaatst (bij de vergaderdocumenten op het Stateninformatiesysteem).

Toegankelijke pdf-bestanden

We kunnen op dit moment nog niet garanderen dat alle pdf-documenten die vanaf 23 september 2020 op de website geplaatst worden, volledig toegankelijk zijn. Dit is een verbeterpunt waar wij de komende periode mee aan de slag gaan. Bent u op zoek naar een document, maar loopt u tegen de toegankelijkheid aan? Neemt u dan contact op met de Statengriffie, zodat wij het document alsnog toegankelijk voor u kunnen maken.

Toegankelijksverklaring voor de website van het Drents parlement.