Het Drents parlement heeft tijdens de Statenvergadering van 11 juli ingestemd met het versoepelen en eenvoudiger maken van het zogenoemde 'agenderingsrecht'. Tot op heden wordt er niet of nauwelijks gebruik gemaakt van de mogelijkheid die inwoners hebben om onderwerpen op de agenda van het Drents parlement te plaatsen. Door het aanpassen van de 'Verordening Agenderingsrecht', hoopt het Drents parlement de drempels om zo'n initiatief te starten te verlagen.
Voorstel op de agenda van het Drents parlement
Inwoners van Drenthe kunnen onderwerpen op de agenda van het Drents parlement plaatsen. Dat kunnen voorstellen zijn waarover het parlement een besluit kan nemen, zoals een plan, project of regelgeving. Maar het kunnen ook onderwerpen zijn waarvan inwoners willen dat de Statenleden erover van gedachte wisselen.
Aan het indienen van een voorstel is wel een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste is dat het voorstel betrekking heeft op een onderwerp waar het Drents parlement bevoegdheden in heeft. Daarnaast heeft het voorstel steun nodig van minimaal 400 inwoners van Drenthe van 16 jaar of ouder.
Op deze website kan een voorstel ingediend worden of kan een ondersteuningsverklaring voor een voorstel gegeven worden.
Wijzigingen 'Verordening Agenderingsrecht'
De nieuwe verordening over het agenderingsrecht, wijkt ten opzichte van de oude af op een aantal punten:
- De minimumleeftijd is verlaagd van 18 naar 16 jaar. Dit geldt voor zowel de indiener van het voorstel als voor de medestanders.
- Het aantal ondersteuningsverklaringen dat nodig is om een voorstel op de agenda te krijgen is verlaagd van 500 naar 400.
- Zowel het indienen van een voorstel als het ondersteunen ervan kan digitaal in plaats van enkel op papier.