Op de Drentse Dag van Europa (30 mei) is een fikse delegatie van PS naar Emmen om in de praktijk te vernemen hoe Zuidoost Drenthe is vervlochten met Europa.
Best kept secret!?
Waar zou dit beter kunnen beginnen dan bij EMMTEC oftewel Chemport Europe. Van buiten staat er nog het oude omhulsel van AKZO-NOBEL, maar op het terrein zijn inmiddels tal van high tech bedrijven ontstaan die gespecialiseerd zijn in de zogenoemde Biobased Economy. Directeur Hendrik van der Ploeg gaf enthousiast weer wat EMMTEC behelst. Met 330 banen is EMMTEC een behoorlijke werkgever. Het eerste Europese aspect is dat EMMTEC een onderdeel vormt van een Duits bedrijf, gevestigd in Magdeburg.
Sinds 2017 is Chemport Europe in het leven geroepen als samenwerking tussen de chemische bedrijven in Emmen en Delfzijl. Juist door de bundeling van de krachten van Emmen en Delfzijl neemt het noorden een sterke positie in. Zo wil de regio uitgroeien tot een belangrijke speler in Europa waar het gaat om de productie van vernieuwde groene kunststofproducten en halffabricaten. Van onbeperkt herbruikbare fles tot 100% recyclebaar tapijt. Verder kenmerkt EMMTEC zich door een goede samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en overheden die intensief samenwerken. Dit werpt zijn vruchten af alleen al de vraag naar technische operators overtreft naar verwachting vier keer het aanbod in de regio.
Volgens gedeputeerde Henk Brink is EMMTEC daarmee, op z'n Drents, 'the best kept secret' van Drenthe.
Het geheim ontsluierd
Daarmee was het inmiddels de hoogste tijd om het geheim te ontsluieren. In een inleiding over Morrssinkhof, deels in handen van IKEA, werd duidelijk dat voor de gemiddelde Nederlander geen dag voorbij gaat of er wordt van een 'Morssinkhofproduct' gebruik gemaakt. Hierbij zijn recyclebare flessen het bekendst. In de fabriekshallen zelf stonden tig gigantische ovens te draaien. Wat bleek het geval te zijn: plastic wat bij 280 graden schoon wordt gemaakt, zit nog steeds vol verontreinigde resten. In ovens wordt het nog verder verhit en rondgedraaid, waardoor gestaag de verontreinigde stoffen eruit worden gefilterd. Een intensief proces.
Na een korte rondtoer over het parkje was het de beurt aan Cor Kamminga, een van de aanjagers van CHEMPORT. Hij riep zijn toehoorders op om de Noordelijke schroom af te gooien. "Wij zijn helemaal niet 'the best kept secret', aldus Kamminga, de halve wereld weet ons heel goed te vinden!"
Taal, toerisme en techniek!
Met die boodschap konden de Statenleden de bus in op weg naar het laatste programmaonderdeel. Bij Hogeschool Stenden werd eerst bij restaurant Stones, een leer-horecabedrijf gelieerd aan Stenden, een uitstekende 'Dutch Cuisine' diner genuttigd. Ondanks de verzengde hitte (in de avond was het nog ruim 30 graden) bleef er volop aandacht voor de presentatie van het Rijnland instituut door Cigdem Zantingh en Richard Delger. Vol trots en gedrevenheid maakten ze hun inzet duidelijk ("Wij willen Europese burgers opleiden") om de grens tussen Noord-Nederland en Noord-Duitsland te slechten. De komende jaren heeft Duitsland heel veel vakkrachten nodig, benut die kans, klonk het in verschillende bewoordingen. Het Rijnlandinstituut wil hiervoor de aanjager zijn. Taal, toerisme en techniek bieden voor de toekomst de beste mogelijkheden, zo hielden Zantingh en Delger de Statenleden voor.
Met nog wat hartenkreten van het Rijnland instituut in de achterzak, ging iedereen op weg naar huis. Men was onder de indruk maar ook in het besef dat dat we hiermee in (te) beperkte tijd nog maar een gedeelte van de Europese wegen op het spoor zijn gekomen...