CDA: "Wolvenplan 2025 en concept interprovinciaal wolvenplan 2025"

Gepubliceerd op: 01 april 2025 13:04

Op 1 april heeft de fractie van het CDA vragen gesteld over het landelijke Wolvenplan december 2024 en concept interprovinciaal wolvenplan maart 2025.

"Het CDA heeft zorgen over het nog steeds toenemende aantal dieren dat in Drenthe gedood wordt door de wolf. Daarnaast maken wij ons zorgen over het feit dat de wolf zich steeds frequenter gedraagt als een niet schuw dier en zich dicht bij de mensen in de dorpen, in achtertuinen van woningen en op erven begeeft.
Recent is de beschermde status van de wolf gewijzigd in Europa. Hij wordt niet langer als een strikt beschermd dier geclassificeerd. Dit biedt, nadat de Europese Habitatrichtlijnen zijn gewijzigd, nieuwe mogelijkheden voor het beheer van de wolf. Daarnaast is in december jl de landelijke aanpak wolven gepubliceerd door het ministerie van LVVN i.s.m. de provincies. Vorige week is tevens het nieuwe concept interprovinciaal wolvenplan 2025 gepubliceerd. In dit kader heeft het CDA de volgende vragen;

  • Is het college al aan de slag met het bijstellen van het wolvenplan voor Drenthe (nu er een landelijk plan aanpak wolf en een tweede concept interprovinciaal wolvenplan ligt?
  • Is het college betrokken bij de ruimtelijke visie traject van LVVN (zie landelijke aanpak Wolf) met de provincies waarin aandacht wordt besteed aan de vraag welke ruimte er in Nederland primair is bedoeld voor de wolf?
  • Is met betrekking tot dit visietraject, het collegestandpunt dat Drenthe geen geschiktleefgebied is voor de wolf, aan het ministerie kenbaar gemaakt?
  • In beide wolvenplannen is prioriteit gegeven aan een nadere invulling van de term probleemwolf. Daarvoor zijn conceptteksten geformuleerd. Zijn er voor Drenthe inmiddels duidelijke criteria geformuleerd voor een probleemwolf? Zo ja wat zijn die criteria?
  • Is het correct te constateren dat we na het vaststellen dat we te maken hebben met een probleemwolf, nog steeds niet kunnen handelen vanwege het ontbreken van een duidelijke definitie van een gunstige staat van instandhouding van de wolf? Wat doet het college eraan om die gewenste duidelijkheid zo snel mogelijk te krijgen?
  • Is er, nu de kans op ernstige incidenten toeneemt doordat de wolf minder schuw is, al een duidelijke richtlijn / stappenplan ontwikkeld voor burgemeesters en gedeputeerden met betrekking tot de te nemen stappen/actie bij een acuut incident met een wolf (zie ook de situatie bij Wapse). Het CDA is van mening dat het concept nieuwe interprovinciaal plan vraagt om nadere invulling voor Drenthe.
  • Kan het college aangeven hoe zij een gevaarlijke probleemwolf denkt te kunnen identificeren en te volgen zodat het gedrag van een verdachte gevaarlijke wolf beter in beeld kan worden gebracht?
  • Voor het verjagen/verstoren van de wolf is een omgevingsvergunning nodig. Is het college voornemens actief te onderzoeken of dit middel kan worden ingezet wanneer we in Drenthe het (ontbreken van)potentiële leefgebied van de wolf in Drenthe hebben vastgesteld?
  • Om vast te kunnen stellen of er sprake is van herhalende incidenten waarbij wolven vee aanvallen is het noodzakelijk om een goed beeld te hebben van het aantal gedood dieren. Momenteel worden niet al het gedood vee gemeld. Komt er ook een verplichting voor het melden van door de wolf gedood vee i.v.m. de registratie van probleemwolven?
  • Heeft het college al een beeld van de mogelijkheden die de bijstelling van de beschermde status van de wolf geeft om ook de wolf in Drenthe daadwerkelijk te gaan beheren.

Namens de fractie van het CDA,
Sonja Hilgenga-van Dam"