Op 11 november heeft de fractie van BBB vragen gesteld over onrust rondom windenergie.
"De afgelopen tijden ontvangt onze fractie erg veel bezorgde berichten van inwoners uit meerdere dorpen. Deze berichten gaan over de mogelijke komst van windmolens binnen hun gemeente. De inwoners geven aan dat ze zich zorgen maken over de plannen en de mogelijke gevolgen voor het landschap en de leefomgeving. Dit is niet de eerste keer dat wij bezwaren tegen windprojecten te horen krijgen en wij als BBB begrijpen deze bezwaren. Als BBB Drenthe volgen wij het landelijke windmolenbeleid van de BBB. Dit betekent niet dat wij tegenstander zijn van alternatieve energie, noch de keuze van een gemeente om te kiezen voor alternatieve energie. In 2019 heeft onze provincie de RES ondertekend, met als gevolg dat alle gemeenten afzonderlijk een inspanning leveren om gezamenlijk tot een bepaalde hoeveelheid duurzame energie te komen. Wij als BBB vinden dat alle overheidslagen er zijn voor de inwoners, en niet andersom. Dus ook de gemeenten. Daarom vinden wij het ook bijzonder om te zien dat ondanks het gebrek aan draagvlak onder de inwoners, enkele RES-opgaven toch worden doorgezet. Met als redenering: "wij moeten voldoen aan de RES-doelen".
Onze collega's van JA21 hebben eerder vragen gesteld aan GS over het plaatsen van windmolens binnen onze provincie. De beantwoording van GS op deze schriftelijke vragen hebben ons ondersteund bij het opstellen van de volgende vragen:
- Hoeveel windmolens moeten er nog bijkomen om te voldoen aan het RES-doel wind? (meerdere berekening zijn welkom)
- Is GS het met ons eens dat Drenthe bekend staat om haar uitgestrekte landschappen en kenmerkende vergezichten, die onderdeel zijn van ons authentieke Drentse landschap en bijdraagt aan onze cultuurhistorische waarde? Zo ja, bent u het met ons eens dat windmolens hier afbraak aan zouden doen?
- Is GS het met ons eens dat het toestaan van nieuwe windprojecten, terwijl de overheid in Den Haag duidelijk aangeeft geen voorstander te zijn van wind op land1, niet bijdraagt aan een betrouwbare overheid?
- Is GS het met ons eens dat het toestaan en doorzetten van nieuwe en bestaande windprojecten, terwijl het RIVM momenteel bezig is met een onderzoek naar de risico's van windmolens op de volksgezondheid2, niet bijdraagt aan een betrouwbare overheid?
- Is GS het met ons eens dat binnen een gemeente, de opinie van de inwoners zwaar zou moeten wegen?
- Is GS het met ons eens dat gemeenten zelf kunnen kiezen hoe ze invulling geven aan de RES-opgaven?
- Is GS het met ons eens dat de RES-doelen een inspanningsverplichting zijn, en geen doel op zich?
- Is GS het met ons eens dat gemeenten die enkele RES-doelen niet halen, niet gestraft dienen te worden?
- Is GS het met ons eens dat voor grootschalige veranderingen binnen het landelijk gebied (bijvoorbeeld de bouw van meerdere windmolens) draagvlak een vereiste is? ?
- Is GS het met ons eens dat het invullen van het landelijk gebied, per gemeente vakwerk is?
- Is GS het met ons eens dat gemeenten zelf mogen bepalen welke RES-doelen ze wel of niet kunnen vervullen, rekening gehouden met de unieke landschapskernmerken van de gemeente?
Namens de fractie van de BBB,
Stijn van den Berg"