De dag van Europa valt op 9 mei en is de jaarlijkse dag in het teken van Europese eenwording. Normaal een dag vol internationale ontmoetingen, dit jaar een coronaproof alternatief in Drenthe. Om stil te staan bij deze dag organiseerde de Statenwerkgroep DrEUn (Drents Europees Netwerk) afgelopen periode een aantal gesprekken met vertegenwoordigers van organisaties binnen de grensregio Drenthe-Duitsland.
Met de klok mee: Sandra Hoekstra, Cigdem Zantingh, Greetje Dikkers, Elke Slagt-Tichelman
Onderwijs, het Rijnland Instituut
Namens het Drents Europees Netwerk spraken Statenleden Greetje Dikkers (SP) en Elke Slagt-Tichelman (GroenLinks) in aanloop naar de dag van Europa met het Rijnland Instituut. Zij gingen in gesprek met Cigdem Zantingh, Instituutsleider bij het Rijnland Instituut en programmamanager voor het Alfa-college en Sandra Hoekstra, programmamanager namens NHL Stenden. Het Rijnland Instituut is een samenwerkingsverband voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland met focus het ontwikkelen van onderwijsprogramma's, vaardigheden en bekwaamheden, ook wel competenties genoemd in de onderwijswereld. Hierbij staat de gezamenlijke arbeids- en kennismarkt van beide landen centraal. De partners van het Rijnland Instituut zijn de betrokken onderwijsinstellingen aan Nederlandse en Duitse zijde van de grens. Zij houden zich bezig met het uitwisselen van grensoverschrijdende kennis en werken samen naar één sterke Europese kennisregio toe.
Er zijn veel projecten waar Drenthe bij betrokken is. "Mensen realiseren zich niet altijd dat Drenthe een provincie is met internationale kansen", volgens Cigdem Zantingh. Scholieren en studenten worden door verschillende projecten in Drenthe internationale kansen gegeven door aan projecten te werken binnen zowel het HBO-onderwijs als binnen het MBO-onderwijs . Dit laatste komt voor Drenthe goed, omdat er in de grensregio veel MBO-opleidingen zijn. Het Rijnland Instituut werkt mee aan projecten, maar legt bovenal de vele contacten voor deze projecten en onderhoudt het grensoverschrijdende netwerk. Dit was heel verhelderend voor de Statenleden. Hiernaast voert het Rijnland Instituut ook de gekregen taak binnen de Drenthe-Duitsland agenda van de provincie Drenthe uit.
De focus van het Rijnland Instituut is ook het onderzoek op grensoverschrijdende samenwerking. Sommige projecten dienen als instrument om toegepast onderzoek uit te voeren. Op dit moment ontwikkelt het Rijnland Instituut in meerdere fases twee binationale MBO-onderwijsprogramma's en euregionale competenties. Dat is uniek en biedt Drenthe kansen om Drenthe op de Europese kaart te zetten. Partner Instituten uit Enschede, Nijmegen, Venlo etc. hebben aangegeven om hierin samen op te trekken.
Er zijn inmiddels al heel wat partners aangesloten bij het Rijnland Instituut, namelijk het Alfa-college, NHL Stenden, Drenthe College, Hanzehogeschool Groningen, Hochschule Osnabrück University of Applied Sciences, Berufsbildende Schule Lingen Technik und Gestaltung, Berufsbildende Schule Lingen Agrarwirtschaft Sozialwesen, Berufsbildende Schule Lingen Wirtschaft en Berufsschulzentrum am Westerberg Technik Design Service in Osnabrück.